Goede doelen Santa Run

Goede doelen Rotary Santa Run 2019

Doe je mee aan de Gorinchemse Rotary Santa Run, dan steun je goede doelen. In 2019 gaat de opbrengst van de Santa Run naar drie soorten goede doelen:

1. Lokaal: sport- en cultuurverenigingen
  2. Gorcums: Stichtingen Vrienden van het Gasthuis & Dapper Kind
  3. Landelijk: de Nierstichting

Sinds 2019 dingen ook de cultuurverenigingen mee naar één van de negen geldprijzen (voor het hoogste aantal deelnemers vanuit hun club). Door naast de landelijke Nierstichting ook aan lokale goede doelen te geven, steunen we als Rotaryclub Gorinchem de plaatselijke gemeenschap. Dat kan alleen dankzij jouw deelname, dus dank daarvoor!!

Lees meer over hoe dit werkt

Lokale sport- of cultuurclub: win 250,- tot 3.000,- !

Ben je lid van een sportclub, of vereniging op het gebied van cultuur, uit Gorinchem, Arkel, Dalem, Schelluinen, Spijk of Vuren? Doe met minstens 9 anderen mee met de Rotary Santa Run, en maak kans op mooie prijzen voor je club! Schrijf je in!

In 2018 verdeelden we € 12.000,- aan prijzengeld over de 12 clubs met de meeste Santa Run deelnemers. De prijzen variëren van € 250,- tot € 3.000,-. Er zijn 3 categorieën clubs, en er wordt gekeken naar de 3 clubs die in hun eigen categorie de meeste Santa Run deelnemers hebben aangebracht. Op deze manier maken ook kleine en middelgrote clubs kans op de prijzen.

_____________________________________________________________Schrijf je in!

Gorcumse goede doelen: Vrienden van het Gasthuis & Dapper Kind

In 2019 sponsort Rotary Santa Run Gorinchem twee lokale goeden, waarvan er één gericht is op ouderen en één op kinderen. De stichting Vrienden van het Gasthuis kan de donatie bijvoorbeeld goed gebruiken om uitstapjes en activiteiten te organiseren voor ouderen. De stichting Dapper Kind zet zich in voor zieke kinderen met DapperDagboeken en DapperStickers. Deze stichting is opgericht door een Gorinchems echtpaar en is vanuit hier doorgegroeid naar een stichting die ook kinderen in ziekenhuizen elders in Nederland bereikt.

De Nierstichting: voor de ontwikkeling van de draagbare kunstnier

Rotary Santa Run steunt de Nierstichting

Meer leven en energie dankzij draagbare kunstnier
Alles op alles voor wereldwijde doorbraak

Leven in plaats van overleven. Dat wil de Nierstichting voor Willem  en 2,5 miljoen andere nierpatiënten wereldwijd die afhankelijk zijn van dialyse. Een draagbare kunstnier maakt dit mogelijk. Met uw hulp gaat de Nierstichting deze revolutie voor het leven van nierpatiënten waarmaken, samen met gerenommeerde, wetenschappelijke instituten en bedrijven.

Dialysepatiënten zoals Willem zitten zo’n drie keer per week, vier uur lang vast aan een dialyseapparaat, te wachten tot hun bloed gespoeld is. Dialyse redt levens, maar is slopend. In Nederland dialyseren gemiddeld 6.500 mensen. Jaarlijks overlijdt 1 op de 6. Transplantatie is vaak de beste optie, maar (medisch) niet altijd mogelijk. En de gemiddelde wachttijd voor een donornier is 4 jaar. Elk jaar overlijden 200 mensen op de wachtlijst omdat een donornier te laat komt.
De huidige hemodialyse bereikt maar zo’n 15 procent van de zuiverende werking van een gezonde nier. Tussen dialyses door hopen afvalstoffen en vocht op; na dialyse dalen ze enorm. Zulke schommelingen zijn schadelijk, onder andere voor het hart en de vaten. Nierpatiënten zijn snel uitgeput en vaak misselijk; ze hebben last van hoofdpijn en jeuk, slikken veel medicijnen en volgen een streng dieet. Werk, sport, een sociaal leven of op vakantie – allemaal niet vanzelfsprekend.
“Een gezond mens heeft duizend wensen”, zegt de moeder van Willem. “Mijn jongen heeft er maar één: meer vrijheid en energie om het leven te leven van een 15-jarige.” Na twee mislukte transplantaties, zit Willem vast aan dialyse.

Meer vrijheid, meer energie: meer leven

De draagbare kunstnier die de Nierstichting ontwikkelt is kleiner en lichter dan het bestaande hemodialyseapparaat, en maakt het leven van nierpatiënten zoals Willem draaglijker. Je kunt kiezen waar en wanneer je dialyseert, maar ook vaker en langer dialyseren, zodat schommelingen in de vochtbalans en bloedwaarden verminderen.
Dat betekent: minder afhankelijk van het ziekenhuis, van vermoeidheid en een dieet. En: meer energie en een betere conditie. Werk, sport, sociale activiteiten: ze komen dichterbij met de draagbare kunstnier. Een hogere levensverwachting ook, door minder belasting op het hart. Kortom: meer leven in plaats van overleven.

Nierstichting zet alles op alles. Help mee!

De draagbare kunstnier is realiseerbaar, maar de markt pakt het niet op. In het belang van Willem en 2,5 miljoen dialysepatiënten wereldwijd, wil de Nierstichting niet wachten.
Samen met wetenschappelijke instituten, academische ziekenhuizen en bedrijven doen we er alles aan om deze wereldwijde doorbraak voor elkaar te krijgen. Tot nu toe investeerde de Nierstichting ruim 6 miljoen euro, mede dankzij donateurs.
In 2014 gestart is gestart met de bouw van een eerste werkende versie van de draagbare kunstnier. Het is de opmaat naar een testversie die we in 2017 gereed willen hebben voor een kleine groep nierpatiënten. Of dat gaat lukken is mede afhankelijk van u. Er is nog 4 miljoen euro nodig.

Door uw deelname aan de Santa Run komen we weer een stapje dichterbij, 2,5 miljoen nierpatienten wereldwijd danken u hartelijk voor uw steun!

Een groot deel van de opbrengst van de Santa Run zal worden geschonken aan de Nierstichting voor het ontwikkelen van de draagbare kunstnier. Meer informatie over de Nierstichting en de draagbare kunstnier is te vinden op www.nierstichting.nl

Bekijk ook het filmpje over Nierstichting en Santa Run.